Odciac czubki z 12 szparagow, jezeli sa dosc grube przeciac wzdluz na pol.
Reszte szparagow pokroic na 1cm kawalki.
Rozpuscic 2 lyzki masla w garnku i sauté cebule az bedzie miekka, ale nie zrumieniona, okolo 5 minut. Dodac pokrojone szparagi, sol i pieprz do smaku i dusic przez nastepne 5 minut. Wlac 5 szklanek rosolu, przykryc i gotowac na malym ogniu az szparagi beda bardzo miekkie, okolo 15-20 minut.
W miedzyczasie ugotowac odciete czubki szparagow, okolo 3 minut, odcedzic.
Ugotowana zupe zmiksowac partiami w blenderze lub malakserze i wlac z powrotem do garnka, wlac smietanke i jezeli zupa jest za gesta rozrzedzic ja resztka rosolu do pozadanej gestosci. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, zagotowac i dodac pozostala lyzke masla i sok cytrynowy.
Podawac z grzaneczkami, ozdobic ugotowanymi czubkami szparagow.
Dodaj komentarz