Krem ze szparagów

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg szparagow
  • 1 duza posiekana cebula
  • 3 lyzki masla
  • 5-6 szklanek rosolu z kurczaka
  • 1/2 szklanki tlustej slodkiej smietanki
  • 1/4 lyzeczki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Odciac czubki z 12 szparagow, jezeli sa dosc grube przeciac wzdluz na pol.
Reszte szparagow pokroic na 1cm kawalki.



Krok 2

Rozpuscic 2 lyzki masla w garnku i sauté cebule az bedzie miekka, ale nie zrumieniona, okolo 5 minut. Dodac pokrojone szparagi, sol i pieprz do smaku i dusic przez nastepne 5 minut. Wlac 5 szklanek rosolu, przykryc i gotowac na malym ogniu az szparagi beda bardzo miekkie, okolo 15-20 minut.



Krok 3

W miedzyczasie ugotowac odciete czubki szparagow, okolo 3 minut, odcedzic.
Ugotowana zupe zmiksowac partiami w blenderze lub malakserze i wlac z powrotem do garnka, wlac smietanke i jezeli zupa jest za gesta rozrzedzic ja resztka rosolu do pozadanej gestosci. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, zagotowac i dodac pozostala lyzke masla i sok cytrynowy.



Krok 4

Podawac z grzaneczkami, ozdobic ugotowanymi czubkami szparagow.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.