Krem ze szparagów

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • szparagi białe – 1 kg
  • ogórki kiszone – 500 g
  • sok z ogórków kiszonych – 1 l
  • ziemniaki – 2 szt.
  • limonka – 1 szt.
  • papryczka chili – 2 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • ciecierzyca, ugotowana – 100 g
  • masło – 50 g
  • kolendra w ziarnach – 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Szparagi obieramy, ale zachowujemy ich skórki. Trzy czwarte z nich drobno siekamy. Ziebrane ziemniaki kroimy w kostkę, po czym podsmażamy je na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie przekładamy do garnka, a na patelnię dodajemy pokrojone szparagi i rozgnieciony ząbek czosnku. Dorzucamy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone szparagi przekładamy do garnka z ziemniakami.



Krok 2

Skórki szparagów umieszczamy w drugim garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną papryczką chili. Całość przekładamy do zupy razem z wywarem ze skórek szparagów. Gotujemy.



Krok 3

W moździerzu rozgniatamy ziarna kolendry. Dodajemy do zupy razem z gałką muszkatołową. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy sok z ogórków i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i pokrojoną w kostkę papryczką chili.



Krok 4

Na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy ciecierzycę. Z reszty pozostawionych szparagów odcinamy główki i przekrawamy je na pół. Gdy ciecierzyca będzie już podsmażona, dodajemy główki szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę rozlewamy do miseczek. Posypujemy ciecierzycą ze szparagami i szczypiorkiem. Skrapiamy sokiem z limonki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.