Krewetki czosnkowe

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 24 duze krewetki
  • 3 lyzki dobrej oliwy z oliwek
  • 4 lyzki (1/4 kostki) masla
  • szczypta pokruszonej ostrej papryki
  • 6 zabkow czosnku, drobniutko posiekanego
  • 1/4 szklanki wytrawnego bialego wina
  • 3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
  • gruba sol i swiezo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli krewetki są w skorupkach, to nalezy jest obrać i oczyścić. Przygotowane krewetki lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, papryczkę i czosnek. Wszystko podsmażamy ok. 2 minut.



Krok 2

Dodajemy krewetki, po 3 minutach odwracamy. Dodajemy wino i pietruszkę. Smażymy jeszcze przez ok 2-3 minuty. Na koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.



Krok 3

Krewetki przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.