Krewetki z pomarańczą

Pyszne, proste krewetki o lekko słodkim i lekko kwaśnym posmaku pomarańczy. Zachwycą każdego i sprawią, że będziesz chciał sięgnąć po dokładkę!

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 20 krewetek tygrysich
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 pomarańczy + 1 do dekoracji
  • 1,5 cytryny
  • 2 łyżki imbiru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 limonki do podania
  • ulubione zioła do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Wodę mieszamy z miodem, sosem sojowym, imbirem, sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy, a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość zagotowujemy. Studzimy.



Krok 2

Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez 15 minut. Następnie krewetki marynujemy w pomarańczowo-cytrynowej marynacie. Odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 3

Podajemy polane odrobiną marynatą, ozdobione plastrami pomarańczy, limonką i lubionymi ziołami.



Krok 4

Podajemy polane odrobiną marynatą, ozdobione plastrami pomarańczy, limonką i lubionymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.