Krokiety z ziemniakami i serem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 0,3 szklanki musu z dyni
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 25 dag białego sera
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Jajko zmiksować ze szczyptą soli, mlekiem, wodą, olejem i musem z dyni.





Krok 2

Dodać mąkę i jeszcze raz zmiksować, pozostawić na 15 minut. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.





Krok 3

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, ostudzić. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, oziębić. Do zimnych dodać pokruszony ser, rumianą cebulę, majonez i posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.





Krok 4

Naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć przeciwległe boki i zwijać w roladki.





Krok 5

Przygotowane krokiety zamaczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej.





Krok 6

Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.





Wskazówki

Usmażone krokiety osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.