Kruche babeczki z kremem, owocami i galaretką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej,
  • 140 g zimnego masła,
  • 90 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka gęstej śmietany Łaciata 18%

Nadzienie

  • 300 g serka twarogu Mazurski Smak,
  • 3,5 łyżki cukru pudru,
  • 125 ml śmietanki kremowej Łaciata 30%,
  • troszkę gęstego, słodkiego wiśniowego/malinowego soku (lub jakiegokolwiek innego, dla koloru i smaku) ,
  • dowolne owoce (np.maliny, borówki),
  • galaretka

Przygotowanie

Krok 1

Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.



Krok 2

Cienko rozwałkowujemy na ok. 3 mm grubości. Wycinamy z ciasta kółeczka, odpowiadające foremkom na babeczki. Wylepiamy foremki. Dziurawimy dno widelcem.Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut, aż będą lekko przypieczone.



Krok 3

Serek ucieramy razem z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy osobno. Do śmietanki dodajemy masę serową i wszystko razem mieszamy. Dodajemy sok do smaku. Upieczone korpusy babeczek, za pomocą rękawa cukierniczego, wypełniamy nadzieniem. Każdą babeczkę ozdabiamy wedle uznania owocami. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Babeczki polewamy tężejącą galaretką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.