Pyszny krupnik to tradycyjna zupa polska z warzywami, gotowana na wywarze z kurczaka i kaszy. Znana i lubiana przez każdego. Idealnie nadaje się na obiad. Możemy podawać ją np. z chlebem.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Kaszę oraz ryż dokładnie płuczemy w ziemnej wodzie, wsypujemy do garnka i zalewamy 2 l wody. Dodajemy mięso, liście laurowe i ziele angielskie i solimy. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut.
Mięso wyciągamy z zupy, następnie do garnka dodajemy obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę.
Do zupy dodajemy również cebulę w całości i całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przyprawy oraz ugotowane wcześniej mięso (ale bez kości i skór). Po ugotowaniu zupę dekorujemy posiekaną drobno natką pietruszki.
Dodaj komentarz