Żeberka myjemy i przekładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlewamy ok. 4 l zimnej wody. Obraną marchew i pietruszkę kroimy na duże kawałki. Dodajemy do mięsa i gotujemy całość ok. 1 godziny, zbierając z powierzchni powstałą białą pianę.
Wyjmujemy warzywa, gdy będą zimne kroimy na mniejsze kawałki. Żeberka gotujemy dalej do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy na pół, opalamy na suchej patelni i dodajemy do wywaru z żeberek.
Gdy żeberka będą miękkie, wyciągamy je z wywaru i oddzielamy mięso od kości. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Do zupy dodajemy kaszę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 30 minut. Na koniec dodajemy mięso, warzywa i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj komentarz