Krupnik

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • żeberka wieprzowe – 400 g
  • marchew – 1 szt.
  • korzeń pietruszki – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • liście laurowe – 4 szt.
  • ziele angielskie – 5 szt.
  • kasza jęczmienna – 150 g
  • ziemniaki – 500 g
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka myjemy i przekładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlewamy ok. 4 l zimnej wody. Obraną marchew i pietruszkę kroimy na duże kawałki. Dodajemy do mięsa i gotujemy całość ok. 1 godziny, zbierając z powierzchni powstałą białą pianę.



Krok 2

Wyjmujemy warzywa, gdy będą zimne kroimy na mniejsze kawałki. Żeberka gotujemy dalej do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy na pół, opalamy na suchej patelni i dodajemy do wywaru z żeberek.



Krok 3

Gdy żeberka będą miękkie, wyciągamy je z wywaru i oddzielamy mięso od kości. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Do zupy dodajemy kaszę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 30 minut. Na koniec dodajemy mięso, warzywa i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.