Bardzo efektowne i pyszne. Idealne na dobrej jakości mięsie wołowym. Soczysta i delikatna wołowina to wspaniałe danie, które można przygotować samodzielnie również w domu – nie tylko w drogiej restauracji.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego
Mięso kroimy na steki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy na patelni klarowane masło. Wrzucamy na rozgrzane masło 2 ząbki czosnku (w łupinkach!), a następnie dodajemy steki i obsmażamy je z każdej strony maksymalnie po 3 minuty. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Steki przekładamy do naczynia i wstawiamy do piekarnika na ok. 3 minuty. Po tym czasie odstawiamy i pozwalamy mięsu odpocząć.
Obieramy i kroimy cebulę, 1 ząbek czosnku, marchewkę i pieczarki. Podsmażamy na patelni po stekach. Po ok. 5 minutach dolewamy wino i miód. Doprawiamy tymiankiem do smaku i redukujemy sos.
Steki podajemy z pieczarkami i marchewką. Idealnie przygotowane będą miały piękny, czerwony kolor po przekrojeniu.
Dodaj komentarz