Kryształek

Autor:

Anula

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa:

  • 600 g kefiru naturalnego Mlekpol,
  • 600 g kwaśniej śmietany Łaciata 18%,
  • 9 łyżek cukru,
  • 25 g żelatyny,
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny lub niewielka ilość aromatu cytrynowego

Dodatkowo:

  • 6 różnokolorowych galaretek

Przygotowanie

Krok 1

Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc). Galaretki najlepiej przygotować w płaskim naczyniu. Stężałe galaretki kroimy w kostkę.





Krok 2

Kefir oraz śmietana muszą mieć temperaturę pokojową. Przekładamy je do miski, dodajemy cukier, lekko mieszamy. Pozostawiamy, aż cukier sam całkowicie się rozpuści. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Lekko studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowo-kefirowej, mieszamy do połączenia składników (aby zapobiec powstaniu grudek, możemy wcześniej żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy i dopiero dodać do całości).



Krok 3

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, całość smarujemy cienko masłem. Na spód wylewamy kilka łyżek masy śmietanowo-kefirowej – tak, by zakryła dno. Rozkładamy pierwszą galaretkę, wylewamy ponownie część masy, wykładamy kolejną galaretkę, część masy – i tak na przemian, aż do wykorzystania wszystkich składników. Całość wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia – najlepiej na noc.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.