Soję moczymy w wodzie.
Następnego dnia, gdy soja będzie już miękka, odcedzamy ją, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 2 godziny. Wody nie solimy.
Czerwoną cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Podsmażone warzywa łączymy z ugotowaną soją, całość mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodajemy starte jabłko bez skórki, mąkę kukurydzianą, paprykę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by smaki się przegryzły.
Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki, które następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyjmujemy je na papierowy ręcznik.
Dodaj komentarz