Kuleczki sojowe

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • PULPETY
  • soja – 500 g
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • pieczarki – 150 g
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • oregano – 1 szczypta
  • olej rzepakowy – do smażenia
  • jabłko – 1 szt.
  • mąka kukurydziana – 1 szklanka
  • papryka słodka – 1 szczypta
  • mielone orzechy ziemne – 4 łyżki
  • DODATKOWO
  • mąka kukurydziana – do obtoczenia pulpetów

Przygotowanie

Krok 1 - dzień wcześniej

Soję moczymy w wodzie.



Krok 2

Następnego dnia, gdy soja będzie już miękka, odcedzamy ją, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 2 godziny. Wody nie solimy.



Krok 3

Czerwoną cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.



Krok 4

Podsmażone warzywa łączymy z ugotowaną soją, całość mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Dodajemy starte jabłko bez skórki, mąkę kukurydzianą, paprykę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by smaki się przegryzły.



Krok 5

Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki, które następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyjmujemy je na papierowy ręcznik.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.