Kulki drożdżowe z mięsem

Autor:

Śnieżynka

Drożdże wymieszać z cukrem, połączyć z letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podrosną dodać resztę mąki, jajka, sól i rozpuszczone masło, dokładnie wyrobić, odłożyć do wyrośnięcia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ugotowane mięso zmielić w maszynce, dodać do cebuli, wsypać bułkę tartą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta włożyć porcję farszu, dokładnie zlepić formują kulki. Ułożyć na desce posypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Partiami wkładać do rozgrzanego, głębokiego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 dag drożdży
  • ¼ szkl. mleka Łaciate
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 30 dag ugotowanego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem, połączyć z letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.



Krok 2

Gdy podrosną dodać resztę mąki, jajka, sól i rozpuszczone masło, dokładnie wyrobić, odłożyć do wyrośnięcia.



Krok 3

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju.



Krok 4

Ugotowane mięso zmielić w maszynce, dodać do cebuli, wsypać bułkę tartą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.



Krok 5

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta włożyć porcję farszu, dokładnie zlepić formują kulki. Ułożyć na desce posypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Partiami wkładać do rozgrzanego, głębokiego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.