kulki migdałowe z morelą

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • suszone morele – 100 g
  • migdały – 80 g
  • wiórki kokosowe – 20 g (+20 g)
  • mielony cynamon – 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • wanilia – 0,25 laski
  • syrop klonowy – 1–2 łyżeczki
  • MUS MIGDAŁOWY
  • migdały – 50 g

Przygotowanie

Krok 1

Migdały wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy co najmniej na 5 minut. Obieramy ze skórki i osuszamy na ściereczce. Następnie rozkładamy migdały na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do malaksera lub blendera, miksujemy tak długo, aż wydzieli się olej i powstanie jednolita, oleista masa. Jeśli masa jest zbyt ciepła, robimy przerwy w miksowaniu. Na koniec dodajemy szczyptę soli i miksujemy jeszcze chwilę.



Krok 2

Morele i migdały drobno blendujemy. Mieszamy z musem migdałowym i wiórkami kokosowymi i doprawiamy do smaku przyprawami i syropem klonowym.



Krok 3

Z masy formujemy ok. 20 kulek i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy do papilotek i pozostawiamy w chłodnym i suchym miejscu do czasu spożycia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.