Kulki ryżowe z farszem

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • FARSZ:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • 125g Mozzarelli Mlekpol w kostce
  • ARANCINI:
  • 500g ryżu arborio
  • 100g tartego Sera Jantar
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy
  • DO PODANIA:
  • kilka listków świeżej bazylli
  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Studzimy i łączymy w misce z serem Jantar.



Krok 2

Przeciskamy czosnek przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz oraz oregano i smażymy do odparowania wody.



Krok 3

Porcję ryżu formujemy na dłoni w półokrągły koszyczek. Umieszczamy w nim łyżkę farszu i małą kostkę mozzarelli. Zaklejamy kulki dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć zamkniętą całość i zamknąć farsz wewnątrz. Obtaczamy je kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Gotowe kulki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z listkami świeżej bazylii oraz gałązką pomidorków koktajlowych.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.