Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Studzimy i łączymy w misce z serem Jantar.
Przeciskamy czosnek przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz oraz oregano i smażymy do odparowania wody.
Porcję ryżu formujemy na dłoni w półokrągły koszyczek. Umieszczamy w nim łyżkę farszu i małą kostkę mozzarelli. Zaklejamy kulki dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć zamkniętą całość i zamknąć farsz wewnątrz. Obtaczamy je kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Gotowe kulki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z listkami świeżej bazylii oraz gałązką pomidorków koktajlowych.
Dodaj komentarz