Kurczak curry z dynią

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • KURCZAK
  • 500 g filetu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • ORAZ
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
  • 50 ml gorącego bulionu lub wody
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • do podania: ryż, listki bazylii, opcjonalnie posiekane świeże chili

Przygotowanie

Krok 1

Filety oczyścić z błonek i kostek. W najgrubszej części przekroić wzdłuż a następnie w poprzek na mniejszej wielkości fileciki.
Doprawić solą oraz pieprzem, natrzeć startym czosnkiem i obtoczyć w oliwie. Skropić sokiem z cytryny, posypać kurkumą oraz natrzeć pastą curry. Odstawić na blacie na ok. 15-30 minut, w ty czasie gotujemy ryż.



Krok 2

Dynię obrać, oczyścić i pokroić w niedużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną dynię i mieszając podsmażać przez ok. 4 minuty. Przesunąć na bok, włożyć filety kurczaka i obsmażyć po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony.



Krok 3

Dodać gorący bulion lub wodę a po chwili mleko kokosowe. Zagotować i gotować jeszcze ok. 1 minutę. Odstawić z ognia i podawać z ryżem i listkami bazylii, opcjonalnie posypując świeżym chili.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.