Kurczak faszerowany pieczarkami

Bardzo smaczna i wbrew pozorom prosta w przygotowaniu potrawa. Kurczak faszerowany pieczarkami zasmakuje każdemu, kto lubi pieczarki. Idealny na rodzinny, odświętny obiad.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kurczak
  • - 1 kg pieczarek
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki miodu
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 2 łyżki słodkiej papryki
  • - 1 łyżka ostrej papryki
  • - 1 łyżka soli
  • - 5 cebul
  • - 5 łyżek masła

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy marynatę: oliwę łączymy z miodem, paprykami i solą. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy bardzo dokładnie marynatą i marynujemy przez noc.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Pieczarki kroimy w plastry (możemy zostawić kilka pieczarek w całości do dekoracji), cebulę i czosnek drobno kroimy. Całość lekko podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle.



Krok 3

Kurczaka faszerujemy pieczarkami i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Układamy pieczarki w całości w naczyniu.



Krok 4 

Pieczemy przez 1,5 godziny.



Wskazówki

Wraz z kurczakiem możemy również upiec ulubione warzywa, dzięki czemu uzyskamy pyszny jednodaniowy obiad.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.