Kurki marynowane

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • kurki 1 kg
  • ocet 5 łyżek
  • białe wino 100 ml
  • Liść laurowy 8 listki
  • Pieprz czarny 7 ziaren
  • Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru 1 szt.
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 500 ml
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Kurki gotuj 15 minut we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.



Krok 2

Dodaj do garnka wodę, ocet, białe wino, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, gałkę muszkatołową, pokrojony w plasterki czosnek i imbir, cukier, sól. Gotuj wszystko 15 minut. Na koniec dodaj kurki.



Krok 3

Całość wystudź i przelej do słoików. Odstaw na godzinę do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.