Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Na maśle podsmażamy cebule i oczyszczone kurki. Tak długo, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodajemy rozdrobnione widelcem mięso i całość zalewamy bulionem/woda. Co godzinę warto skontrolować mięso, pomieszać je i jeśli woda zbyt mocno wyparuje, to ja uzupełnić.
Po 1/2 godziny duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką: Do śmietany wsypujemy make, odrobinę soli i całość mieszamy rózga, do uzyskania jednolitej masy.
Do śmietany wsypujemy make, odrobinę soli i całość mieszamy rózga, do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy do kurek, mieszamy i zagotowujemy. Jeśli tak postąpicie, to uzyskacie gładki sos bez grudek.Na koniec przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. Danie można podać z ziemniakami lub jak u mnie z bułka weka.
Dodaj komentarz