Kuskus z jagnięciną i morelami

Kuskus z jagnięciną i morelami to smaczna potrawa, idealna do obiadów. Danie bogate w składniki odżywcze. Łagodna w smaku kasza kuskus nadaje potrawie unikalny smak. Potrawa najlepiej smakuje z fasolą szparagową

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jagnięciny
  • - 250 g kuskusu
  • - 50 g suszonych moreli
  • - 500 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 marchewka
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 czerwona papryczka chili
  • - 1 łyżeczka mielonej papryki
  • - sok z 1 cytryny
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 łyżki kolendry
  • - 2 łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę kuskus i morele wrzucamy do miski. Dolewamy 500 ml bulionu i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy łyżeczkę soli. Odstawiamy na 15 minut, aby kasza kuskus wchłonęła płyn.



Krok 2

Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni. Wrzucamy pokrojone w drobną kostkę mięso, starty czosnek, pokrojoną drobno paprykę chili, marchew i mieloną paprykę. Wymienione składniki smażymy na dużym ogniu przez 10 minut, aż przyrumienią się.



Krok 3

Do kaszy wlewamy resztę wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy 1 łyżeczką soli i pieprzem, kropimy sokiem z cytryny. Dodajemy śmietankę Łaciatą i wszystko mieszamy.



Krok 4

Dodajemy kolendrę. Ponownie mieszamy i rozdzielamy na talerze. Na wierzch dodajemy mięso. Potrawę posypujemy mieloną papryką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.