Łaciate naleśniki z krówką, których MUUUsisz spróbować!

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe

  • 2 jajka ,
  • 250 ml mleka Łaciate ,
  • 250 ml wody gazowanej ,
  • 240 g mąki pszennej ,
  • szczypta soli ,
  • kopiasta łyżeczka kakao

Krówkowy krem

  • 250 ml śmietanki Łaciata 36% (przed użyciem śmietanka musi być schodzona przez 12 godzin w lodówce) ,
  • 125g serka mascarpone ,
  • 100g masy krówkowej

Przygotowanie

Krok 1. Ciasto naleśnikowe

Jajka, wodę, mleko, sól oraz mąkę przekładamy do wysokiego naczynia i łączymy ze sobą przy pomocy miksera lub robota kuchennego przez ok. 2 min. Następnie z przygotowanego ciasta, odlewamy do oddzielnego naczynia ok. 200 ml, dodajemy do tej części kopiastą łyżeczkę kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy oba ciasta na 10 min. by odpoczęły. W kolejnym kroku rozgrzewamy patelnię (ja używam patelni nieprzywierającej, dlatego też nie używam tłuszczu do smażenia naleśników – jeżeli takiej nie masz - zwilż patelnie np. olejem rzepakowym). Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję jasnego ciasta, tak by jego cienka warstwa pokryła jej całą powierzchnię, następnie patelnie zdejmuję z ognia i odstawiam na chwilę na bok, by łyżeczką zrobić "łatki" z wcześniej odlanego i połączonego z kakao ciasta naleśnikowego. Przy tej czynności ogranicza Cię tylko wyobraźnia: wielkość, kształt i ilość "łatek", zależy tylko od Ciebie! Gdy już zrobisz "łatki", wstaw ponownie patelnię na palnik i usmaż naleśnika z każdej strony na rumiany kolor. Czynność tę wykonuj do czasu wykorzystania całej ilości ciasta Gdy naleśniki będą gotowe, ułóż je jeden na drugim i odstaw do całkowitego ostygnięcia.



Krok 2. Krówkowy krem

Schłodzoną śmietankę Łaciata wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niej mascarpone i masę krówkową. Przy pomocy miksera lub robota, łączymy ze sobą składniki do uzyskania sztywnej i jednolitej masy. Następnie na każdy z ostudzonych naleśników nakładamy po łyżce kremu, zawijamy w dowolny sposób oraz dekorujemy wedle uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.