Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Dodaj partiami cukier, nadal ubijając. Dodaj pojedynczo żółtka i dalej ubijaj.
Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby piana nie opadła. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 12 minut.
Po upieczeniu usuń papier, połóż ciasto na lniany ręcznik kuchenny, zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i zostaw do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
Dodaj do ubitej masy maliny, delikatnie wymieszaj. Odwiń ciasto z ręcznika i posmaruj ubitą śmietaną kremówką zostawiając suche brzegi rolady, aby masa nie wypłynęła.
Posyp śmietanę malinami. Zwiń roladę tak samo jak poprzednio, wzdłuż dłuższego boku. Posyp roladę cukrem pudrem.
Dodaj komentarz