Składniki

  • - 400 g wołowego mięsa mielonego
  • - 2 szalotki
  • - 2 łyżki masła klarowanego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 brokuł
  • - ½ czerwonej papryki
  • - 50 g parmezanu
  • - 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • - 3 łyżki ziół prowansalskich
  • - 1 słoiczek pesto z bazylii
  • - płaty makaronu lasagne
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - rukola
  • - pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wołowe doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na maśle klarowanym. Szalotki i czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Smażymy ok. 5 minut.



Krok 2

Brokuła dzielimy na rożyczki i myjemy. Paprykę kroimy w kostkę. Parmezan ścieramy na tarce. Przecier pomidorowy mieszamy z ziołami prowansalskimi.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 2 łyżki sosu pomidorowego z ziołami prowansalskimi, 1 płat makaronu lasagne, pesto z bazylii, mięso wołowe, różyczki brokuła i kostki papryki, parmezan, 2 łyżki sosu pomidorowego, płat makaronu, aż zapełnimy trzy piętra lasagne. Pilnujemy, aby każdy płat był dobrze posmarowany sosem pomidorowym.



Krok 4

Na górę sypiemy dużo parmezanu i pieczemy przykryte danie ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie odkrywamy lasagne, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Dekorujemy rukolą i pomidorkami koktajlowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.