lekkie zielone burgery

Autor:

patrycja.kw

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Bułki szpinakowe

  • 300g mąki
  • szklanka mleka Łaciate
  • 20g świeżych drożdzy
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

kotlety brokułowe

  • 250g ugotowanego lekko brokułu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 3 pomidory suszone
  • 1 paczka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 45g bułki tartej
  • sól i pieprz

pasta z pieczonej cukinii

  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie

Bułki szpinakowe

Mleko i szpinak zblenduj razem, podgrzej aż będzie lekko ciepłe. dodaj drożdże z cukrem i zdejmij z gazu. mąkę przesiej i dodaj sól. pod koniec dodaj olej. wlej rozczyn. wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. po tym czasie uformuj 4 spore bułki i pozostaw na 20 min do wyrośnięcia. potem piecz 20 min w 180°



kotlety brokułowe

wszystkie składniki zblenduj razem. dodaj więcej bułki tartej w razie potrzeby. uformuj spore kotlety, na wilekosc bułek i piecz 40 min w 200° (w polowie pieczenia obróć na drugą stronę)



pasta z pieczonej cukinii

cukinię pokrój na frytki, obmaczaj w ziołach z olejem, piecz 30 min w 180°, następnie zblenduj na pastę



Wskazówki

zróż w formę burgera: bulkę przekrój na pół, posmaruj obie polowy pastą, dodaj zielone dodatki jak sałata, ogórek kiszony i pomidor, połóż kotlet brokułowy na jednej połowie i złóż do formy burgera.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.