Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Ciasto: ubić w misce całe jajka z cukrem na puch, ciągle ubijając wlać olej i dodać rozmrożony i osączony szpinak, dodać cukier waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylać na okrągłą foremkę i piec 40-45 min w 180 st C.
Upieczone ciasto przekroić na dwie części - dolna (grubsza- ok. 3/4 wysokości) posłuży jako spód ciasta, górną trzeba pokruszyć.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody.
Śmietankę Łaciatą 30 lub 36% ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać rozpuszczoną żelatynę i skórkę z cytryny. Na spód ciasta wyłożyć ubitą śmietanę, posypać pestkami granatu i polać polewą czekoladową.
Schłodzić przed podaniem w lodówce.
Dodaj komentarz