Leśna Polana

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa

  • 500 ml Śmietanki Łaciata 30 lub 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • pestki granatu do posypania
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto: ubić w misce całe jajka z cukrem na puch, ciągle ubijając wlać olej i dodać rozmrożony i osączony szpinak, dodać cukier waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wylać na okrągłą foremkę i piec 40-45 min w 180 st C.

Upieczone ciasto przekroić na dwie części - dolna (grubsza- ok. 3/4 wysokości) posłuży jako spód ciasta, górną trzeba pokruszyć.



Krok 2

Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody.

Śmietankę Łaciatą 30 lub 36% ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Dodać rozpuszczoną żelatynę i skórkę z cytryny. Na spód ciasta wyłożyć ubitą śmietanę, posypać pestkami granatu i polać polewą czekoladową.

Schłodzić przed podaniem w lodówce.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.