Lody agrestowe

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g agrestu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 400 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 200 ml mleka UHT Łaciate 3,2%

Przygotowanie

Krok 1

W garnku umieść agrest i dodaj 3 płaskie łyżki cukru. Dodaj odrobinę wody i zagotuj do momentu pęknięcia agrestu. (Aby pozbyć się pestek i skórki dobrze jest przecedzić przestudzony agrest przez sito.) Całość przełóż do miksera i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.



Krok 2

Do miski dodaj 4 żółtka, 1 łyżkę cukru i ekstrakt waniliowy. Całość ubij. Następnie dodaj sok z cytryny. Śmietankę wraz z mlekiem podgrzej na małym gazie palnika, a potem dodaj do masy. Całość ubijaj do połączenia składników.



Krok 3

Tak przygotowany "budyń" podgrzej, aż całość zgęstnieje. Do mieszania doskonale sprawdzi się drewniana łyżka. Ostudź.



Krok 4

Kolejno wymieszaj wszystko z wcześniej przecedzonym agrestem. Ubijaj mikserem do zgęstnienia. Kiedy "masa" robi się gęsta, przełóż zawartość do umytych pojemniczków plastikowych i zamroź. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.