W garnku umieść agrest i dodaj 3 płaskie łyżki cukru. Dodaj odrobinę wody i zagotuj do momentu pęknięcia agrestu. (Aby pozbyć się pestek i skórki dobrze jest przecedzić przestudzony agrest przez sito.) Całość przełóż do miksera i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do miski dodaj 4 żółtka, 1 łyżkę cukru i ekstrakt waniliowy. Całość ubij. Następnie dodaj sok z cytryny. Śmietankę wraz z mlekiem podgrzej na małym gazie palnika, a potem dodaj do masy. Całość ubijaj do połączenia składników.
Tak przygotowany "budyń" podgrzej, aż całość zgęstnieje. Do mieszania doskonale sprawdzi się drewniana łyżka. Ostudź.
Kolejno wymieszaj wszystko z wcześniej przecedzonym agrestem. Ubijaj mikserem do zgęstnienia. Kiedy "masa" robi się gęsta, przełóż zawartość do umytych pojemniczków plastikowych i zamroź. Smacznego!
Dodaj komentarz