Lody cytrynowe

Orzeźwiające lody cytrynowe, idealne do letnich deserów. Proste w przygotowaniu i bardzo kremowe.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g cukru pudru
  • - sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • - skórka otarta z połowy cytryny
  • - 300 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy ze sobą cukier puder, sok z wyciśniętej cytryny oraz skórkę cytrynową.



Krok 2

W misce ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą wraz ze szczyptą soli. Połowę ubitej śmietanki Łaciatej łączymy z masą cukrowo-cytrynową.



Krok 3

Po wymieszaniu pierwszej porcji śmietanki Łaciatej dokładamy do naczynia drugą porcję.



Krok 4

Gotową masę przekładamy do pojemnika, umieszczamy w zamrażalniku do schłodzenia na kilka godzin.



Wskazówki

Aby śmietanka się ubiła, musi być mocno schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.