Lody figowe

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • LODY
  • śmietanka 36% Łaciata - 250 ml
  • cukier puder – 100 g
  • świeże figi – 10 szt.
  • limonka – 1 szt.
  • prażone orzechy pekan – 50 g
  • marsala lub inne białe wino, słodkie – 1 łyżka
  • DEKORACJA
  • świeże figi – kilka sztuk
  • syrop klonowy – 4 łyżki
  • wafle (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. Figi oczyszczamy, pozbawiamy skórki i miksujemy w malakserze wraz z sokiem wyciśniętym z limonki. Mieszamy ze śmietanką i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami pekan. Dolewamy marsalę i mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 15 minutach mieszamy i odstawiamy do dalszego mrożenia. Mieszanie powtarzamy ok. 4-5 razy.



Krok 2

Pokrojone w ćwiartki figi wraz z syropem klonowym podsmażamy na suchej patelni ok. 1-2 minut. Lody podajemy z ciepłymi figami. Możemy udekorować je waflami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.