Lody stracciatella

Przepis na lody we włoskim stylu z dodatkiem czekolady.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 320 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • − 2 jajka
  • − 100 g cukru
  • − 1 łyżka przegotowanej wody
  • − 1 tabliczka czekolady

Przygotowanie

Krok 1 

W misce ubijamy 2 żółtka z 50 g cukru i jedną łyżką wody, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy.



Krok 2

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodając pod koniec pozostałą część cukru. Ubijamy ponownie.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę Łaciatą wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Stopniowo łączymy ze sobą wszystkie trzy masy. Po ich połączeniu dodajemy posiekaną czekoladę.



Krok 4

Całość przekładamy do pojemnika i mrozimy minimalnie 3-4 godziny.



Wskazówki

W przepisie możemy użyć czekoladę mleczną lub deserową.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.