Lody z masła palonego

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kostka masła Łaciate
  • 1,5 szkl. śmietanki Łaciatej 30%
  • 2,5 szkl. mleka Łaciate
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek

Przygotowanie

Krok 1

Masło kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię o jasnym dnie. Na małym ogniu podgrzewamy masło, aż uzyska złoty kolor (uwaga żeby nie przypalić masła). Jak masło jest gotowe to przelewamy do zimnego naczynia.



Krok 2

Śmietankę i mleko podgrzewamy do zagotowania.



Krok 3

Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy przestudzone mleko ze śmietanką.



Krok 4

Dodajemy masło palone i gotujmy, aż zgęstnieje (nie możemy doprowadzić do wrzenia bo zetną nam się żółtka).



Krok 5

Lekko gęstą masę schładzamy. Następnie przekładamy do pojemnika i zamrażamy w zamrażalce przez około 4-5 godzin.



Krok 6

Co około godzinę mieszamy nasze lody, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.