Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię o jasnym dnie. Na małym ogniu podgrzewamy masło, aż uzyska złoty kolor (uwaga żeby nie przypalić masła). Jak masło jest gotowe to przelewamy do zimnego naczynia.
Śmietankę i mleko podgrzewamy do zagotowania.
Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy przestudzone mleko ze śmietanką.
Dodajemy masło palone i gotujmy, aż zgęstnieje (nie możemy doprowadzić do wrzenia bo zetną nam się żółtka).
Lekko gęstą masę schładzamy. Następnie przekładamy do pojemnika i zamrażamy w zamrażalce przez około 4-5 godzin.
Co około godzinę mieszamy nasze lody, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.
Dodaj komentarz