Lody żurawinowe

Pyszne lody żurawinowe dla miłośników oryginalnych smaków. Jeśli masz już dosyć tradycyjnych waniliowych lodów, sprawdź ten przepis.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • 120 g cukru
  • 350 g mrożonej żurawiny + 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Żurawinę rozmrażamy i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy ją w garnku, aby puściła sok. Zwiększamy ogień i gotujemy przez około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia.



Krok 2

Żurawinę przecieramy blendujemy. W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko i całość mieszamy.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno, a następnie łączymy ją powoli z żółtkami. Na koniec mieszamy z żurawiną.



Krok 4

Przekładamy masę do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 4-5 godzin. W trakcie pierwszych 3 godzin, co 30 minut miksujemy masę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.