Pyszne lody żurawinowe dla miłośników oryginalnych smaków. Jeśli masz już dosyć tradycyjnych waniliowych lodów, sprawdź ten przepis.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Żurawinę rozmrażamy i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy ją w garnku, aby puściła sok. Zwiększamy ogień i gotujemy przez około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
Żurawinę przecieramy blendujemy. W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko i całość mieszamy.
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno, a następnie łączymy ją powoli z żółtkami. Na koniec mieszamy z żurawiną.
Przekładamy masę do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 4-5 godzin. W trakcie pierwszych 3 godzin, co 30 minut miksujemy masę.
Dodaj komentarz