Łosoś z kaparami

Sycące i lekkostrawne danie idealne na romantyczną kolację we dwoje. Szybkie i proste w przygotowaniu, aromatyczne, pobudza zmysły.

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez laktozy

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 filety z łososia po 250 g
  • ¼ szklanki octu winnego
  • ¼ szklanki kaparów
  • 10 pieczarek
  • 150 g masła
  • 1 natka pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Myjemy filety, nacieramy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu smażymy łososia przez 4 minuty każdą ze stron.



Krok 2

Rybę odstawiamy do półmiska i przykrywamy. Na tę samą patelnię wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 1 minutę.



Krok 3

Dodajemy kapary, pieczarki, masło i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Następnie sosem polewamy łososia i dekorujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.