Łosoś z ziemniakami w mundurkach

To szybkie i proste do przygotowania danie zasmakuje każdemu – delikatny soczysty łosoś podany z ziemniakami w mundurkach i twarożkiem z ogórkiem to idealna wiosenna potrawa.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300 g filetu z łososia
  • 8 ziemniaków
  • 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół cytryny (do dekoracji i pokropienia ryby)

Dodatkowo

  • 2 gałązki koperku do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 150ºC.



Krok 2

Rybę myjemy, oprószamy solą, wierzch polewamy śmietanką Łaciatą. Pieczemy 20 minut w temperaturze 150ºC.



Krok 3

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach.



Krok 4

Oliwę mieszamy z posiekanym koperkiem. Gdy łosoś już będzie gotowy polewamy go odrobiną oliwy z koperkiem. Możemy też przyozdobić gałązką koperku. Podajemy z ziemniakami.



Wskazówki

Świeża ryba nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 1 dzień.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.