Makaron tagiatelle z ricottą i bazylią

Makaron tagiatelle z ricottą i bazylią to fantastyczna propozycja na szybki, tani ale przede wszystkim pyszny obiad kuchni włoskiej.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 350 g makaronu tagiatelle
  • -150 g sera ricotta
  • -100g świeżych liści z bazylii
  • -3 ząbki czosnku
  • -2 łyżki soku z cytryny
  • - sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
  • - pieprz (do smaku ok 1/3 łyżeczki)
  • - parmezan do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Do wrzącej, delikatnie posolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al. dente. Następnie makaron odcedzamy i wrzucamy do średniej wielkości garnka.



Krok 2

W kolejnym kroku, po dokładnym umyciu liści bazylii siekamy je na drobne kawałki. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, wlewamy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy.



Krok 3

Przygotowaną mieszankę łączymy z naszym makaronem i dodajemy ser oraz pesto. Delikatnie podgrzewamy do momentu, gdy pesto zacznie pokrywać makaron, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 4

Danie możemy udekorować kilkoma świeżymi liśćmi bazylii oraz parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.