Makaron z brokułem, pieczarkami i szynką wieprzową

Pyszny, pachnący czosnkiem makaron z brokułem i szynką to danie, które posmakuje całej rodzinie. Proste i szybkie w przygotowaniu - nie wymaga dużo pracy i umiejętności.

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g plasterków szynki,
  • -1 brokuł,
  • -200 g pieczarek,
  • -3 ząbki czosnku,
  • -1 łyżeczka pieprzu,
  • -1 łyżeczka soli,
  • -250 g makaronu np. świderki,
  • - 4 łyżki masła,
  • -50 g tartego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Plasterki szynki kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy różyczki brokułu oraz pokrojone w plasterki pieczarki i razem dusimy, mieszając.



Krok 2

Gotujemy al dente makaron i odcedzamy.



Krok 3

Do makaronu dodajemy szynkę i brokuł. Przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy tartym parmezanem. Możemy też ułożyć cieniutkie płaty z masła.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.