Makaron z krewetkami i cukinią

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 150 g makaronu udon lub chow mein lub ryżowego wstążki
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 350 g cukinii
  • 1 łyżka pasty curry (lub drobno starte: ząbek czosnku, kawałek imbiru, posiekany kawałeczek cebuli i posiekana chili)
  • 250 g krewetek
  • szczypta mielonej kurkumy i opcjonalnie pieprzu cayenne
  • 250 ml mleka kokosowego (lub mleka zagęszczonego 7,5% niesłodzonego, z kartonika)
  • do podania: świeża kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Krewetki rozmrozić, jeśli były mrożone (np. w chłodnej wodzie), następnie obrać i oczyścić.



Krok 2

Na dużej i dość głębokiej patelni podgrzać olej. Włożyć cukinię i mieszając obsmażać ok. 5 minut, w międzyczasie dodać pastę curry. Dodać krewetki i obsmażyć na większym ogniu przez ok. 2 min. Dodać kurkumę (i opcjonalnie pieprz cayenne) i wymieszać.



Krok 3

Wlać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty. Dodać ugotowany odcedzony makaron, wymieszać i chwilę podgrzać. Podawać posypując listkami świeżej kolendry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.