makaron z tuńczykiem i oliwkami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 130 g makaronu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 50 g odcedzonych zielonych oliwek
  • 100 g tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tarty parmezan

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na większą patelnię wlać oliwę, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając, aby się nie przypalił.



Krok 2

Dodać masło oraz pokrojone na plasterki oliwki i smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać tuńczyka, wymieszać i jeszcze przez chwilę podsmażać.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodać 3 łyżki oliwy z tuńczyka lub oliwy extra vergine.



Krok 3

Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać. Wyłożyć na talerze i posypać tartym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.