Makaron z warzyw w kremowym sosie śmietanowym

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 młode, długie cukinie
  • 1 łyżeczka masła Łaciate
  • 4 -5 łyżek Dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chili typu crème fraiche
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól, pieprz do smaku
  • garść orzeszków pinii lub migdałów do podania

Przygotowanie

Przygotowanie:

Marchewki i cukinię umyj w zimnej wodzie, osusz. Marchewkę obierz ze skórki, cukinię zostaw ze skórką.
Za pomocą obieraczki lub specjalnej tarki zetrzyj warzywa na długie nitki, tworząc z nich makaron lub pokrój w długie i cienkie paski przypominające wstążki tagliatelle.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż przez minutę na małym ogniu. Następnie dodaj makaron z marchewki i cukinii, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 5 - 7 minut.
W miseczce wymieszaj dip, garam masalę oraz ok 0,5 łyżeczki soli i szczyptę mielonego pieprzu, dodaj łyżkę soku powstałego z duszenia warzyw, wymieszaj. Następnie dodaj całą zawartość miseczki na patelnię i wymieszaj. Przełóż makaron na talerze i przed podaniem posyp orzeszkami pini. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.