Pyszne makaroniki o smaku pistacjowym przełożone kemem. Wspaniałe francuskie ciasteczka, które skradną serca najbliższych.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 25
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Bardzo ważne, aby już kilka dni wcześniej oddzielić białka od żółtek i przechowywać je w lodówce. Pistacje obierz z łupinek.
Białka wraz z cukrem ubij na sztywna pianę. Dodaj cukier puder, barwnik i mąkę. Zmiksuj. Za pomocą łyżki nakładaj na blachę wyłożoną pergaminem okrągłe kleksy z ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 130°C i piecz 20 minut.
Przygotuj krem: rozgnieć pistacje, dodaj mascarpone oraz cukier puder.
Złóż makaroniki i przełóż je przygotowanym kremem. Odstaw w chłodne i suche miejsce. Przechowuj w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Dodaj komentarz