Masa makowa:
zagotuj mleko, dodaj do niego zmielony mak, zamieszaj i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Odstaw do wystudzenia. Gdy mak całkowicie wystygnie, przełóż go na sitko z drobnymi oczkami i odcedź.
Zimny mak wymieszaj z miodem, rozpuszczonym masłem i pokrojonymi bakaliami.
Odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Kluski:
Do przesianej mąki wbij jajka, dodaj sól, gorącą (ale nie wrzącą) wodę i zagnieć elastyczne ciasto.
jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki.
Gotowe ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na placek o grubości ok 2 mm. Zostaw bez przykrycia, aby ciasto nieco podeschło. Przeschnięte ciasto pokrój na wstążki o szerokości ok 1-1,5 cm.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (od wypłynięcia około 7 minut) odcedź i jeszcze gorący wymieszaj dokładnie z masą makową z bakaliami. Podawaj od razu.
Dodaj komentarz