Makiełki

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Kluski:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 średnie jajka
  • ok 125 ml zimnej wody
  • sól
  • Masa:
  • 200 g mielonego maku
  • 250 ml mleka Łaciate
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • 150 ml płynnego miodu
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 5 suszonych moreli
  • 5 słodkich suszonych śliwek
  • garść ulubionych orzechów

Przygotowanie

Krok 1

Masa makowa:
zagotuj mleko, dodaj do niego zmielony mak, zamieszaj i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Odstaw do wystudzenia. Gdy mak całkowicie wystygnie, przełóż go na sitko z drobnymi oczkami i odcedź.
Zimny mak wymieszaj z miodem, rozpuszczonym masłem i pokrojonymi bakaliami.
Odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.



Krok 2

Kluski:
Do przesianej mąki wbij jajka, dodaj sól, gorącą (ale nie wrzącą) wodę i zagnieć elastyczne ciasto.
jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki.
Gotowe ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na placek o grubości ok 2 mm. Zostaw bez przykrycia, aby ciasto nieco podeschło. Przeschnięte ciasto pokrój na wstążki o  szerokości ok 1-1,5 cm.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (od wypłynięcia około 7 minut) odcedź i jeszcze gorący wymieszaj dokładnie z masą makową z bakaliami. Podawaj od razu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.