Makowe babeczki

Autor:

Monika Och

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Cukier wanilinowy
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg masła

Nadzienie:

  • 2 łyżki krojonych orzechów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 20 dkg masy makowej

Przygotowanie

Ciasto

Z mąki,proszku do pieczenia, cukrów, żółtek i masła zagnieść ciasto i wylepić nim foremki na babeczki i formę na muffiny.



Nadzienie

Napełnić masą makową z bakaliami. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej. Piec w 180°C około 20-25 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.