Francuski deser panna cotta można przygotować na wiele sposób. Podstawowym składnikiem jest śmietanka i żelatyna. W tej wersji smakuje bardzo mandarynkowo.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Mandarynki umyj i obierz. 1 łyżeczkę żelatyny namocz w zimnej wodzie.
W garnku zagotowuj śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj wszystko razem.
Tak przygotowaną śmietankę rozlej do pucharków i odstaw do wystudzenia. Następnie schłodź w lodówce przez ok. 1 h.
Wyciśnij sok z mandarynek. Dodaj pozostałą żelatynę i poczekaj, aż się rozpuści.
Wyjmij pucharki i zalej je sokiem z mandarynek. Przykryj folią spożywczą i ponownie schłodź, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Dodaj komentarz