Warzywa obieramy. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki: cebulę, 1 ząbek czosnku, marchewkę, pietruszkę i buraki. Całość chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Przecedzamy przez sito. Do wywaru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek - chwilę gotujemy. Doprawiamy octem lub kwaskiem, solą, pieprzem mielonym i przyprawą maggi.
Mięso mielimy. Na patelni podsmażamy na maśle cebulkę, dodajemy mięso, bułkę tartą i razem chwilę smażymy. Dolewamy rosołu, aby masa nie była sucha i się nie rozpadała. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, drożdże rozpuszczone w śmietanie, jajka i sól. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i zaczynając od kraja, nadziewamy mięsnym farszem i zwijamy. Odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Nacinamy dekoracyjnie nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy wg uznania kminkiem lub sezamem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Podajemy z barszczem.
Dodaj komentarz