Masło kasztanowe

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka kasztanów jadalnych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 5 szt. daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie

Krok 1

Świeże kasztany w skorupkach natnij od góry na krzyż i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Lekko ostudź i pozbaw skorupek, gdy są jeszcze gorące.



Krok 2

Orzechy włoskie upraż na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni.



Krok 3

Kasztany połącz w naczyniu robota kuchennego z uprażonymi orzechami i dokładnie rozdrobnij. Dodaj daktyle, sól oraz olej kokosowy, a potem zmiksuj składniki na gładką masę, stopniowo dolewając niewielkie ilości wody. Miksuj do uzyskania aksamitnej konsystencji masła.



Krok 4

Tak przygotowane masło przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij. Smacznego!



Wskazówki

Takie masło możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.