Meksykańska sałatka Quinoa z czerwoną fasolą i kukurydzą

Pyszne wegetariańskie danie inspirowane kuchnią meksykańską. Możesz je w bardzo prosty sposób przygotować np. na kolację. Sprawdzi się także jako przekąska na imprezę.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g Quinna
  • - 500 ml wody
  • - 1 niewielka cebula
  • - 2 pomidory
  • - 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • - 200 g kukurydzy konserwowej
  • - ser mozzarella
  • - 1 papryczka jalapeno
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - ok 1/3 łyżeczki soli
  • - ok 1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Do gotującej się, lekko posolonej wody wrzucamy ziarna Quinna i gotujemy przez około 15 minut, po czym odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.



Krok 2

W międzyczasie przygotujemy resztę sałatki. Na drobną kostkę kroimy naszą cebulę, pomidory oraz papryczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając w niewielkiej misce. Dodajemy fasolę, kukurydzę, sok z limonki i oliwę z oliwek.



Krok 3

Kiedy ziarna Quinoa ostygną dodajemy je do naszej sałatki i całość dokładnie mieszamy do momentu, gdy wszystkie składniki ładnie się połączą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w temperaturze pokojowej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.