Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni dodać marchewkę, pietruszkę i seler starte na średnich oczkach i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przygotować miskę i włożyć do niej mięso zmielone, śmietanę Łaciatą, bułkę tartą, przesmażoną cebulę z warzywami, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Mięso równo poporcjować i formować kulki po ok 10 dkg. Rozłożyć ciasto francuskie i radełkiem lub okrągłym nożem do puzzy pociąć na cieniutkie paseczki. Ciastowymi nitkami owinąć mięsne kulki jak nitki na kłębku włóczki. Roztrzepać jajko i silikonowym pędzlem posmarować paseczki jajkiem. Nagrzać piekarnika do 200 stopni C i piec ok. 30- 35 minut, do uzyskania przez ciasto złotego koloru. W czasie pieczenia przygotować surówkę z kapusty pekińskiej.
Kapustę szatkujemy drobno. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Majonez, kwaśną śmietanę, miód oraz musztardę francuską mieszamy ze sobą. Polewamy kapustę pekińską i jeszcze raz mieszamy wszystko razem.
Dodaj komentarz