Jagnięcina faszerowana kaszą gryczaną jest zdrowym i pożywnym daniem. Kasza gryczana jest źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego oraz ważnego dla organizmu potasu. Idealne danie na niedzielny obiad.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Mięso z jagnięciny myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na pół. Jagnięcinę nacieramy tymiankiem, posypujemy również solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu.
Do przygotowanej kaszy gryczanej dodajemy zioła prowansalskie.
Przygotowany farsz rozprowadzamy na jednej z części jagnięciny. Farsz przykrywamy drugą częścią mięsa. Całość zawijamy nitką lub spinamy.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Tak przygotowane danie umieszczamy w brytfannie, którą wkładamy do piekarnika. Całość polewamy bulionem drobiowym i pieczemy przez 1,5 godziny. Przed podaniem potrawę posypujemy pokrojonym drobno koprem.
Dodaj komentarz