Mięso jagnięce faszerowane kaszą gryczaną

Jagnięcina faszerowana kaszą gryczaną jest zdrowym i pożywnym daniem. Kasza gryczana jest źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego oraz ważnego dla organizmu potasu. Idealne danie na niedzielny obiad.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg jagnięciny
  • - 300 g kaszy gryczanej
  • - 1 łyżeczka tymianku
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu z drobiu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 pęczek kopru

Przygotowanie

Krok 1

Mięso z jagnięciny myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na pół. Jagnięcinę nacieramy tymiankiem, posypujemy również solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu.



Krok 2

Do przygotowanej kaszy gryczanej dodajemy zioła prowansalskie.



Krok 3

Przygotowany farsz rozprowadzamy na jednej z części jagnięciny. Farsz przykrywamy drugą częścią mięsa. Całość zawijamy nitką lub spinamy.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Tak przygotowane danie umieszczamy w brytfannie, którą wkładamy do piekarnika. Całość polewamy bulionem drobiowym i pieczemy przez 1,5 godziny. Przed podaniem potrawę posypujemy pokrojonym drobno koprem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.