Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag mąki migdałowej
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 łyżki maku
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3-4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 5 dag daktyli
  • 2 łyżki orzeszków arachidowych
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2-3 łyżki konfitury z płatków róży
  • Amarantus ekspandowany do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać rozpuszczony, przestudzony miód, aromat i żółtka, ponownie posiekać.





Krok 2

Następnie wsypać ziarna słonecznika, posiekane daktyle i orzeszki, mak, skórkę kandyzowaną, zagnieść ciasto.





Krok 3

Rozwałkować na grubość 6-7 mm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem pudrem.





Krok 4

Po wierzchu posypać amarantusem. Na środek każdego ciasteczka włożyć porcję konfitury. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.