Mini lasagne pieczone w formach do muffinek

Ciekawy pomysł na ciepłą, mięsną przekąskę imprezową. Prosta w przygotowaniu przekąska, która na pewno zasmakuje Twoim gościom. Jeśli lubisz włoską lasagne, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Sos boloński

  • - 1,5 łyżki oliwy
  • - ½ cebuli
  • - ½ marchewki
  • - 80 g boczku wędzonego lub pancetty
  • - 250 g mielonego mięsa wołowego
  • - ½ szklanki białego wina
  • - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 1 szklanka bulionu wołowego gorącego
  • - 200 g pomidorów pelati z puszki lub passaty pomidorowej
  • - 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki oregano

Sos beszamelowy

  • - 25 g masła Łaciate
  • - 40 g mąki
  • - 500 ml mleka Łaciate (ciepłego)
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej tartej
  • - 500 g płatów lasagne
  • - ser Jantar

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy sos boloński. Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, czosnek i marchew. Szklimy na średnim ogniu.



Krok 2

Dodajemy boczek i następnie po chwili mięso. Podsmażamy i mieszamy raz na jakiś czas. Tak, aby mięso było brązowe.



Krok 3

Do garnka wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu przez 3 minuty. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w 3 łyżkach gorącego bulionu. Dodajemy go do garnka i mieszamy. Następnie dodajemy resztę bulionu i zagotowujemy całość. Dodajemy passatę lub rozdrobnione pomidory pelati, sól oraz pieprz, a także oregano. Przykrywamy i gotujemy przez 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy.



Krok 4

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy beszamel. Mleko lekko podgrzewamy w garnku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cały czas energicznie mieszamy, by masa była gładka. Cały czas mieszając, wlewamy powoli ciepłe mleko. Doprawiamy solą. Gotujemy sos przez kilka minut, aż będzie gęsty. Doprawiamy na koniec gałką muszkatołową.



Krok 5

W garnku grzejemy wodę. Na wrzątek wrzucamy płaty lasagne i gotujemy przez 7 minut. Wykładamy je i każdy kładziemy oddzielnie.



Krok 6

Foremki do muffinek smarujemy lekko oliwą, możemy włożyć papier do pieczenia. Wykładamy dno i boki płatami lasagne. Docinamy nożyczkami jeśli są za duże i zbyt wystają.



Krok 7

Kładziemy po 1 łyżce sosu bolońskiego, Na to po 1 łyżeczce sosu beszamelowego i trochę sera Jantar. Następnie do każdej muffinki znów układamy płaty lasagne, jedynie do wnętrza na sos beszamelowy tak, by go przykryć (trzeba odpowiednio wyciąć każdy płat). Układamy znów sos boloński, następnie beszamel i ser Jantar. Powtarzamy tę czynność raz jeszcze.



Krok 8

Do piekarnika wstawiamy gotowe formy i pieczemy przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy z foremek gotowe mini lasagne i odstawiamy na 5 minut, żeby lekko się ostudziły.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.