Mini pierogi ruskie z masłem palonym

Autor:

Monika Lemko

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ok. 120 sztuk mini pierożków: farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków mączystych polskich
  • 100 g białej cebuli
  • 80 g masła extra Łaciate
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 200 g sera śmietankowego Łaciate
  • sól do smaku,

ciasto:

  • 300 g + 50 g mąki puszystej typ. 500
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej przegotowanej wody

ponadto:

  • masło Łaciate
  • sól.

Przygotowanie

Farsz:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru, dodajemy do ziemniaków. Ziemniaki pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Dodajemy podzielony na mniejsze kawałki ser śmietankowo kanapkowy, doprawiamy pieprzem i całość dokładnie ugniatamy do połączenia składników. Rada: ponieważ do farszu nie dodajemy sera białego tzw. twarogu, a ser solankowy śmietankowo kanapkowy, który sam w sobie jest słony, to soli do smaku dodajemy dopiero po połączeniu wszystkich składników.



Ciasto:

Rada: ciasto najłatwiej i najszybciej przygotujemy w dużej misce. 150 g maki przesiewamy do miski. Do przegotowanej, gorącej wody dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do miski z mąką i za pomocą dużej łyżki np. drewnianej mieszamy do uzyskała gładkiej konsystencji. Dodajemy sól,150 g mąki i całość łączymy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką ok. 5 min dodając pozostałą mąkę (50 g). Ciasto powinny być miękkie i elastyczne. Przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą na minimum 15 min.



Pierogi:

Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Ciasto delikatnie posypujemy mąką, jeśli się przykleja do stolnicy. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, do momentu ich wypłynięcia. Pierogi polewamy palonym masłem.





Palone masło

Masło należy rozpuszczać do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.