Mini serniczki czekoladowe

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g gotowego twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty lub mascarpone
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 350-400 g kremu orzechowego - nutelli
  • SPÓD:
  • 80 g obranych orzechów laskowych
  • 80 g suszonych daktyli (lub śliwek)

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do miski włożyć twaróg i ricottę, dodać budyń (w proszku), kakao i zmiksować na jednolitą masę. Dodać jajko i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.



Krok 2

Do masy dodać połowę nutelli i ponownie zmiksować. Następnie dodać resztę nutelli (pozostawiając ok. 5 łyżeczek do dekoracji) ale tym razem tylko zgrubnie wymieszać łyżką aby pozostawić w masie "zawijasy" z kremu.



Krok 3

Orzechy laskowe zmiksować w melakserze/rozdrabniaczu z daktylami lub śliwkami. Powstała pastą wyłożyć spód papilotek i delikatnie uklepać. Dodać masę sernikową i wstawić do piekarnika na 15 minut lub do ścięcia się masy.



Krok 4

Po ostudzeniu udekorować resztą kremu orzechowego i całymi orzechami laskowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.